Annons
Annons
Annons Annons

Senaste nytt från Läkartidningen

»Om kvällarna var hon glädjestrålande, den onda ryggen till trots.«

Krönika 13 DEC 2019 Som sommarjobbande ungdom i vården får man sprita britsar, bädda rent och gå ärenden tills ryggen värker. Men man träffar också människorna, de som jobbar för att hjälpa och de som får lindring eller tröst. Man ser och förstår och strålar av glädje på kvällen. Nina Cavalli-Björkman berättar. ()

Debattbok med ideologisk prägel

Recension 11 DEC 2019 Finansborgarrådet i Region Stockholm, Irene Svenonius, har skrivit en debattbok om hur svensk sjukvård borde styras och skötas. Gott om ideologiskt präglade tankar, mindre av faktaunderbyggd, balanserad genomgång, finner Läkartidningens recensent.  (2 kommentarer)

Resedagböcker som krönikor om en sjukdom

Recension 10 DEC 2019 Olga Tokarczuk, den ena av 2018 års två Nobelpristagare i litteratur, låter i boken »Löparna« skildringen av sin egen och andras kroppar spela en framträdande roll. Jonas Ludvigsson, barnläkare i Örebro, har läst en resedagbok som betraktar resandet som något av ett syndrom. ()

Lärobok om behandling av smärta fyller stort behov

Recension 09 DEC 2019 En bok som sammanfattar klinisk praxis vid smärtbehandling kan läsas av såväl läkarstudenten som den erfarne specialisten i behov av uppdaterad kunskap och handfasta rekommendationer, skriver Läkartidningens recensent. ()

Komplett bok om smärta – på svenska

Recension 05 DEC 2019 De som anser att smärta som begrepp och smärtbehandling som praxis är svåra saker kan få hjälp av en nyutkommen bok som samlar all aktuell kunskap på området. Allt på svenska dessutom, vilket uppskattas extra mycket av Läkartidningens recensent. ()

Pek till salu!

Kultur 05 DEC 2019 »Du står på mitt pek, så står jag på ditt«, tycks vara en vanlig överenskommelse mellan akademiker i jakten på publikationsmeriter – och de som har råd kan köpa sig medförfattarskap enligt diverse prislistor. Stephan Rössner pekar ut en mindre upplyst sida av akademisk publicering. (3 kommentarer)

50 år med koloskopi och polypektomi

Kultur 04 DEC 2019 I år är det 50 år sedan som man för första gången genomförde en endoskopisk undersökning av hela kolon och tog bort polyper proximalt om rektum. På 1990-talet visade studier att polypektomi skyddar mot insjuknandet i kolorektalkancer, vilket blev grunden för införandet av kolorektalkacerscreening. Läkartidningens artikel beskriver utvecklingen av en framgångsrik metod. ()

»Man kan inte gå från död till födelse så snabbt, inte i huvudet.«

Krönika 29 NOV 2019 Ibland är det bara två våningsplan som skiljer liv från död. På ett sjukhus vet man aldrig vad någon just varit med om eller vad någon just ska konfronteras med. Jakob Ratz Endler berättar i sin krönika. (1 kommentar)

Jagets födelse

Kultur 27 NOV 2019 När blir människofostret och barnet en person vars liv är okränkbart? Frågan är aktuell eftersom foster som framföds nära abortgränsen visar livstecken och kan överleva. Problemet har blivit mer politiskt än det är etiskt, biologiskt eller medicinskt, skriver Hugo Lagercrantz, professor emeritus, tidigare verksamhetschef för nyföddhetsvården vid Astrid Lindgrens barnsjukhus. ()

Fundamental sakkunskap om sjukdom och konsekvens

Recension 25 NOV 2019 En pedagogiskt välskriven bok för läsare som vill lära sig ganska mycket om epidemiologisk forskningsmetodik, men läsning också för dem som bara vill lära sig det mest basala om epidemiologisk analys av sjukdomars förekomst, bakgrund och konsekvenser. ()

»Väl inne på det medicinska universitetet förstår jag nu att det så klart inte är så enkelt ...«

Krönika 22 NOV 2019 Frågor och funderingar hör höstmörkret till. Man undrar om den känsla av frihet och kontroll som man drömde om när man bytte till läkare från ett annat yrkesliv kommer att kunna att infinna sig, eller om allting bara blir som vanligt igen. Jesper Strömbäck Eklund, läkarstuderande vid Karolinska institutet, tänker framtid i sin krönika. (2 kommentarer)

Att bli storasyster är ett stort ansvar

Kultur 19 NOV 2019 Att bli storasyster när man själv bara är 5 år förändrar livet på sätt som man kanske inte har räknat med. Och då är det bra att prata med doktorn. (8 kommentarer)

35 år av forskarmöda gav ett vaccin mot rotavirus

Kultur 19 NOV 2019 Sedan september 2019 ingår rotavirusvaccin i det svenska nationella allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Viruset orsakar hos små barn svår magsjuka med kräkningar, vattentunna diarréer och ibland uttorkning. Leif Gothefors, barnläkare, professor emeritus, berättar om den mödosamma vägen som efter 35 år lett fram till ett fungerande vaccin. ()

»På vägen hem i bilen tänker jag att så går livet i staden som blev min.«

Krönika 15 NOV 2019 Efter trettio år i en mindre stad, fint belägen vid Vätterns södra strand, är det inte ovanligt att man stöter på bekanta mitt under lilla livets bestyr. Hans Olsson berättar om obokade »patientmöten« utanför jobbet i staden som blev hans. ()

Neurokirurgernas strid – en bromskloss för vetenskapen

Kultur 13 NOV 2019 Den ena konservativ och riskaversiv, den andra radikal och risktagande. De amerikanska neurokirurgerna Harvey Cushing och Walter Dandy blev under förra seklets förra hälft livslånga antagonister inom sin specialitet. Deras konflikt fördröjde tillfälligt neurokirurgins utveckling. (7 kommentarer)

»Under AT har vi fått förmånen att arbeta inom olika områden och öva på olika kompetenser.«

Krönika 11 NOV 2019 Bra ändå med AT, tänker Mia Lind och skriver om förmånen att ha fått arbeta inom olika områden och öva på olika kompetenser på vägen till legitimation, kvittot på att man är »en hel läkare«. Men nu ska allmäntjänstgöringen fasas ut och bastjänstgöringen fasas in. (1 kommentar)

Pedagogisk beskrivning av psykopati

Recension 08 NOV 2019 I en ambitiöst och pedagogiskt upplagd bok ger författarna en medryckande beskrivning av fenomenet psykopati. Där finns såväl vinjetter som fallskildringar men inte ett spår av psykodynamiskt tänkande, menar Läkartidningens recensent, själv med bakgrund som psykiater och psykoanalytiker. (1 kommentar)

Medicinarminnen som fängslar

Recension 06 NOV 2019 Medicinprofessorn Gösta Gahrton, tidigare ordförande i Nobelkommittén, berättar om sin gärning i läkekonstens och forskningens tjänst. Den långa karriären gav tillfälle till personliga möten med en lång rad medicinarkollegor, legendariska såväl som bortglömda, men alla intressanta, enligt Läkartidningens recensent.  ()

Hej, farbror doktorn – nu är vi kolleger

Kultur 30 OKT 2019 Canan Yasar är läkare på barnkirurgakuten, Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg. Hon hittade akutläkaren Ensio Norjavaara som var den första att ta hand om henne när hon prematurt kom till världen 1989. I dag jobbar de som kolleger på samma sjukhus – och nyligen möttes de för att tala om gamla tider. (3 kommentarer)

Vardagspsykiatri

Kultur 30 OKT 2019 ()

»Vid återkomsten från semestern finns där ingen skrivare på mottagningsrummet.«

Krönika 25 OKT 2019 Centrala besparingsåtgärder ökar inte produktiviteten men hjälper kanske personalen att bli av med ett par kilo. Jenny Persson berättar om »pullprint«, »sithskort« och stärkande motionspromenader mellan mottagningsrum och postrum där den gemensamma skrivaren står. (12 kommentarer)

»Stopp, frys, vad är det som händer? Hjälp er kollega!«

Kultur 23 OKT 2019 Ett seminarium arrangerat av Svensk förening för narrativ medicin ledde till en fortsättning. I ett projekt som kombinerade läkarutbildning, fallstudier och dramaturgi samarbetade läkare och skådespelare i kreativ gestaltning och analys av patientmöten. (2 kommentarer)

»Omedvetet döljer jag min oförmåga genom att förklara att symtom kan vara psykiskt orsakade.«

Krönika 21 OKT 2019 På en mottagning, långt tillbaka i tiden, visade det sig att djävulen i örat på den exalterade skogsarbetaren var mycket mer än ett hjärnspöke – fast ändå mycket liten. Olle Hellström berättar i sin krönika. (2 kommentarer)

Blått ljus ger oss vita nätter

Kultur 17 OKT 2019 Blått ljus är inte blott ljus utan även en notorisk sömntjuv. Man gör klokt i att släcka bildskärmar och mobiler minst en timme före sänggåendet om man vill slippa ligga sömnlös, tipsar Zeyad Albadri, ST-läkare i Jönköping.  (1 kommentar)

»Otydliga besked skapar oroliga patienter som söker sig till både primär- och sekundärvård, ofta genom akutmottagningar.«

Krönika 11 OKT 2019 Som läkare utbildas man att kartlägga symtom och utreda orsak. Utredningen fortsätter och fortsätter, trots att man alltför ofta träffar patienter med uppenbar icke-somatisk genes till sina besvär. Andreas Skalleberg, ST-läkare i akutsjukvård, berättar i sin krönika hur det kan gå till.   (6 kommentarer)