Annons Annons
Annons Annons
bild

Oviss framtid för närakuter i Västra Götaland

Nyheter 05 DEC 2019 I januari är det dags att fatta beslut om ett eventuellt breddinförande av närakuter i Västra Götalandsregionen. Målet är att avlasta akutmottagningarna. Men i ett pilotprojekt med fyra närakuter är det hittills bara den på Östra sjukhuset som lyckats med det.

Komplett bok om smärta – på svenska

bild

Recension 05 DEC 2019 De som anser att smärta som begrepp och smärtbehandling som praxis är svåra saker kan få hjälp av en nyutkommen bok som samlar all aktuell kunskap på området. Allt på svenska dessutom, vilket uppskattas extra mycket av Läkartidningens recensent.

Annons Annons
bild

»Hedda Care är en reaktion på att regionerna inte har lyckats«

Nyheter 05 DEC 2019 Vård efter plånbok, inte efter behov. Så har kritiken mot den nyöppnade mottagningen Hedda Care i Stockholm låtit. Men läkaren och vd:n Sara Löfgren vill väcka debatt om kvinnovården och erbjuda bättre vård.

Trånga toaletter kan kosta Södertälje sjukhus miljoner

bild

Nyheter 05 DEC 2019 Södertälje sjukhus riskerar att få betala 5 miljoner i vite på grund av trånga toaletter och duschutrymmen.

Pek till salu!

bild

Kultur 05 DEC 2019 »Du står på mitt pek, så står jag på ditt«, tycks vara en vanlig överenskommelse mellan akademiker i jakten på publikationsmeriter – och de som har råd kan köpa sig medförfattarskap enligt diverse prislistor. Stephan Rössner pekar ut en mindre upplyst sida av akademisk publicering.

Onemed ska ta över leveranser från Apotekstjänst

bild

Nyheter 05 DEC 2019 Onemed kommer att ta över en del av Apotekstjänsts leveranser av sjukvårdsmaterial under det kommande året. Exakt när och hur mycket av uppdraget de ska axla beslutas nästa vecka.

bild

Fler läkare som inte är specialister

Nyheter 04 DEC 2019 Andelen läkare som inte har specialistkompetens har ökat kraftigt de senaste tio åren. Det visar en sammanställning som nyhetsbyrån Siren har gjort. (2 kommentarer)

bild

50 år med koloskopi och polypektomi Berättelsen om utvecklingen av en framgångsrik metod

Kultur 04 DEC 2019 I år är det 50 år sedan som man för första gången genomförde en endoskopisk undersökning av hela kolon och tog bort polyper proximalt om rektum. På 1990-talet visade studier att polypektomi skyddar mot insjuknandet i kolorektalkancer, vilket blev grunden för införandet av kolorektalkacerscreening. Läkartidningens artikel beskriver utvecklingen av en framgångsrik metod.

bild

Färre vill plugga till läkare i Polen

Nyheter 04 DEC 2019 Polen är det populäraste utbildningslandet för svenska läkarstudenter utomlands. Men söktrycket har minskat stadigt de senaste åren. Nu avråder Läkarförbundet från att börja en polsk läkarutbildning på grund av risken att hamna i kläm när AT avskaffas.

bild

Rapport: »Vården kan vinna på mer flexibla anställningsformer«

Nyheter 03 DEC 2019 Genom mer flexibla anställningsformer, där läkare kan kombinera privat mottagning med anställning vid sjukhus, skulle vården kunna effektiviseras. Det är en av slutsatserna i en ny ESO-rapport.

Regeringen utreder sammanhållen vård för barn och unga

bild

Nyheter 03 DEC 2019 Barnläkaren Peter Almgren får i uppdrag av regeringen att se över hur man ska kunna uppnå en mer sammanhållen och likvärdig vård för barn och unga. Tanken är också att avlasta barn- och ungdomspsykiatrin.

bild

Niki Shams är SLF students nya ordförande

Nyheter 03 DEC 2019 Niki Shams, läkarstudent i Stockholm, har valts till ny ordförande för Sveriges läkarförbund student. Hon tar över efter Theodor Lav från årsskiftet.

Många motioner på SLF students fullmäktige

bild

Nyheter 03 DEC 2019 I helgen hade Sveriges läkarförbund student, SLF student, sitt fullmäktigemöte. I år var det rekordmånga motioner – över 30 stycken.

Ivo granskar Stockholmsvarslen

bild

Nyheter 03 DEC 2019 Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) ska granska hur varslen på tre stora sjukhus i Region Stockholm påverkar patientsäkerheten och tillgången på vård. »Vi vill gärna se en konsekvensbeskrivning«, säger en utredare.

»Lyckas man för bra med sin integration blir man lite rotlös«

bild

Människor & möten 02 DEC 2019 Arash Sanari, specialist i allmänmedicin, berättar i sin debutbok »Sverigevänner« om sin uppväxt och hur han, enligt sin far, lyckades bli svensk till 90 procent. 

Många allmänläkare överväger att lämna vården

Nyheter 02 DEC 2019 Drygt hälften av 500 specialister i allmänmedicin som svarat på en arbetsmiljöenkät, uppger att de har övervägt att helt lämna vården. »Det är ett underbetyg för vården«, säger Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren. (7 kommentarer)

Mest lönsamt att disputera inom området medicin

Nyheter 02 DEC 2019 En examen på forskarnivå ger oftast inte någon större skillnad i lönekuvertet på kort sikt, enligt en ny rapport. Ett undantag är dock området medicin och hälsovetenskap – här tycks det löna sig att disputera. ()

Primärvårdsläkare i Västmanland kräver pengar till vårdcentralerna

Nyheter 02 DEC 2019 135 primärvårdsläkare har ställt sig bakom en protest mot Region Västmanland. De är bland annat kritiska till att riktade statsbidrag inte gått till primärvården. (1 kommentar)

Annons Annons

Missnöje mot varslen i Stockholm engagerar över 13 000 inom vården

Nyheter 29 NOV 2019 Efter de stora varslen på Stockholmssjukhusen samlar sig nu sjukvårdspersonal för att visa sitt missnöje. På bara några dagar har över 13 000 personer slutit upp. »Det finns en stor desperation«, säger en av initiativtagarna. ()

Skaraborgs sjukhus häver anställningsstopp

Nyheter 29 NOV 2019 Efter fem månader häver Skaraborgs sjukhus sitt anställningsstopp. Ekonomin har blivit bättre, men det råder fortfarande restriktioner i anställningarna. ()

Han blir doktor på läkaren som patient

Nyheter 29 NOV 2019 Mötet med en svårt cancersjuk läkare gjorde att Jonatan Wistrand – numera ST-läkare i allmänmedicin – började fundera på hur det är för en läkare att själv bli patient. Nu disputerar han vid Lunds universitet med en avhandling på det temat. (1 kommentar)

Statskontoret: Patientsäkerheten inte bättre med nytt klagomålssystem

Nyheter 29 NOV 2019 Det system för patienters klagomål som infördes 2018 är mer effektivt, men har inte haft så stor betydelse för patientsäkerheten. Erfarenheterna stannar ute i verksamheterna, är slutsatsen i en ny rapport. ()

Annons Annons

Studenthälsovården ska kartläggas

Nyheter 29 NOV 2019 Universitetskanslersämbetet ska på regeringens uppdrag kartlägga hur universitet och högskolor arbetar med studenthälsovård. ()

»Man kan inte gå från död till födelse så snabbt, inte i huvudet.«

Krönika 29 NOV 2019 Ibland är det bara två våningsplan som skiljer liv från död. På ett sjukhus vet man aldrig vad någon just varit med om eller vad någon just ska konfronteras med. Jakob Ratz Endler berättar i sin krönika. ()

Färre avled av fentanylanaloger

Nyheter 28 NOV 2019 Antalet narkotikarelaterade dödsfall minskade med 10 procent under 2018 jämfört med året innan, enligt en rapport från Folkhälsomyndigheten. ()

Alla vårdgivare i Stockholm ska kunna kontaktas digitalt

Nyheter 28 NOV 2019 Många vårdcentraler i Stockholm har inte gått att nå digitalt. Men nu inför regionen »digital vårdgaranti« som ska tvinga utövarna att erbjuda vissa grundläggande digitala tjänster. Det finns inga krav på nätläkartjänster – än. ()

Ny podd: »Ta genital smärta på allvar«

Nyheter 28 NOV 2019 Kunskapen ökar, men vården har inte alltid resurser att ge kvinnor med genital smärta ett bra omhändertagande. Det säger Nina Bohm Starke, gynekolog och en av landets främsta experter på vulvodyni, i det senaste avsnittet av Läkartidningens podd. ()

TLV får ny generaldirektör

Nyheter 28 NOV 2019 Agneta Karlsson har utsetts till generaldirektör på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV). Hon börjar jobbet nästa vecka. ()

Riksrevisionen: Ivo behöver bättre förutsättningar

Nyheter 28 NOV 2019 Inspektionen för vård och omsorg lever inte helt upp till förväntningarna. Och det beror delvis på att regeringen inte ger myndigheten tillräckliga förutsättningar, konstaterar Riksrevisionen i en ny rapport. ()

Han är bäst på att presentera forskning – på 4 minuter

Nyheter 27 NOV 2019 Keivan Javanshiri, läkare och forskare inom demenssjukdom, är svensk mästare i att presentera forskning på fyra minuter. Hans tips? Var sparsam med powerpointen och använd gärna rekvisita. ()

Sörmland testar egen digital vård

Nyheter 27 NOV 2019 Sörmland har blivit ett nav för privata nätläkare som Min Doktor och Kry. Men hittills har regionen inte haft en egen digital lösning för primärvården. Nu ska ett pilotprojekt ändra på det. ()

Jagets födelse

Kultur 27 NOV 2019 När blir människofostret och barnet en person vars liv är okränkbart? Frågan är aktuell eftersom foster som framföds nära abortgränsen visar livstecken och kan överleva. Problemet har blivit mer politiskt än det är etiskt, biologiskt eller medicinskt, skriver Hugo Lagercrantz, professor emeritus, tidigare verksamhetschef för nyföddhetsvården vid Astrid Lindgrens barnsjukhus. ()

SKL har bytt namn till SKR

Nyheter 27 NOV 2019 I dag byter Sveriges Kommuner och landsting namn. Ordet landsting ersätts med region, efter ett beslut av kongressen på förmiddagen. ()

Karolinska hyr in läkare på akuten trots varsel

Nyheter 27 NOV 2019 Trots att Karolinska universitetssjukhuset har varslat 250 läkare fortsätter man anlita hyrläkare. Förra veckan fick läkare på andra sjukhus erbjudande från ett bemanningsföretag om att arbeta som hyrläkare i akutverksamheten. (3 kommentarer)

Gävleborg får sitt första virtuella hälsorum

Nyheter 27 NOV 2019 Region Gävleborg har öppnat ett virtuellt hälsorum. Faller försöket väl ut vill regionen satsa på fler. ()

Annons Annons

Arkivet


Ett enda arkiv. 45 000 artiklar. I fulltext från och med år 1996.