Annons Annons
bild

Nergårdh: Apotekets köp i Doktor 24 problematiskt

Nyheter 20 JAN 2020 Anna Nergårdh reagerar på att statliga Apoteket AB köper in sig i privata Doktor 24. Köpet kommer samtidigt som regeringen tittar på relationen mellan nätläkare och apotek. »Jag är förvånad över tajmingen«, säger hon till Läkartidningen.

Regionerna får 1,5 miljarder extra i år

bild

Nyheter 20 JAN 2020 Regeringen är överens med Liberalerna och Centerpartiet om 5 extra miljarder till välfärden i år. 1,5 miljarder ska gå till regionerna och 3,5 miljarder till kommunerna.

Annons Annons
bild

Skyddsombud på Sös: »Vi hinner inte skriva avvikelserapporter«

Nyheter 20 JAN 2020 Larmen om det mycket tuffa läget inom sjukvården i Stockholm har duggat tätt den senaste tiden. Nu överväger Tora Borén, ST-läkare och skyddsombud på akuten på Södersjukhuset, att vidta åtgärder.

Får kritik för felaktig MS-diagnos

bild

Patientsäkerhet 20 JAN 2020 Läkare får kritik av Inspektionen för vård och omsorg för att felaktigt ha ställt diagnosen MS på bristfälligt underlag.

Annons Annons

Röster höjs för nationellt lager för antibiotika i slutenvården

bild

Nyheter 17 JAN 2020 Inför genast ett nationellt säkerhetslager för slutenvårdsantibiotika. Det är budskapet i en ny rapport.

bild

Het diskussion om statsbidrag på Läkarförbundets mingel

Nyheter 17 JAN 2020 Avgörande för en jämlik vård i landet – eller ett tecken på ett bristande förtroende för regionerna? Det var den stora frågan när sjukvårdspolitiker debatterade riktade statsbidrag på Läkarförbundets januarimingel.

»Att gråta inför mina patienter när jag vill vara stark och professionell känns som ett svårt nederlag.«

bild

Krönika 17 JAN 2020 Ska man ifrågasätta sin förmåga att verka som läkare om man i sitt förhållningssätt till det otänkbara uttrycker sin empati genom en känsloyttring som vanligtvis uppfattas som svaghet och brist på kontroll? Tina Vilhelmsson berättar om en typisk situation då läkare kan ställa sig just den frågan. (1 kommentar)

Östergötland tar bort tak för pensionsålder

bild

Nyheter 17 JAN 2020 Region Östergötland avskaffar taket i pensionsåldern. Anställningar kommer inte avslutas automatiskt vid 68 år – i stället får medarbetaren själv bestämma. (1 kommentar)

bild

Akuten i Växjö låser dörrar och begränsar antalet anhöriga

Nyheter 17 JAN 2020 För att minska risken för hot och våld har chefen på akuten i Växjö beslutat att testa ett par nya åtgärder. Dörrar ska låsas kvällstid och bara en anhörig ska få följa med patienten. (1 kommentar)

Anställningsstopp på Akademiska sjukhuset

bild

Nyheter 16 JAN 2020 Akademiska sjukhuset inför anställningsstopp för bland annat läkare. Det är en del av det sparpaket som ska få rätsida på sjukhusets svåra ekonomi.

Nytt coronavirus upptäckt i Kina

bild

Nyheter 16 JAN 2020 Ett nytt lungvirus har upptäckts i staden Wuhan i Kina. Nu uppmanar Folkhälsomyndigheten sjukvården att vara uppmärksam.

bild

Bakslag för mobilt geriatriskt team

Nyheter 16 JAN 2020 Tillgång till ett mobilt geriatriskt team förhindrade inte inläggning på sjukhus hos multisjuka äldre mer effektivt än vad vanlig vård gjorde, enligt en ny studie i Jönköping. Nu har teamet lagts ned. (3 kommentarer)

Ett fall för rättspsykiatrin i Sverige 1929

bild

Recension 16 JAN 2020 Ett tidsdokument av stort psykiatrihistoriskt intresse, kallar recensenten boken om en tragedi som inträffade i mars 1929 i det lilla samhället Vesene i Västergötland. Fallet med den unga mamman som dödade sina tre barn genom ett plötsligt infall blev en utmaning för samtidens rättspsykiatri.

bild

Många sjuka skickas hem på grund av vårdplatsbrist

Nyheter 16 JAN 2020 Två av tre läkare har, på grund av vårdplatsbrist, skickat hem patienter som borde ha lagts in. Det visar en enkät från Läkarförbundet som 1 300 sjukhusläkare har svarat på. (2 kommentarer)

bild

Apoteket blir delägare i Doktor 24

Nyheter 16 JAN 2020 Apoteket AB går in som minoritetsägare i den digitala vårdgivaren Doktor 24. Planen är att utveckla nya vård- och hälsotjänster tillsammans.

Läkarförbundet saknar förslag om listning på läkare

Nyheter 16 JAN 2020 Läkarförbundet och Distriktsläkarföreningen är bekymrade över att utredaren Göran Stiernstedt inte föreslagit listning direkt på läkare i primärvården. Samtidigt säger flera digitala vårdgivare nej till flera av utredningens förslag. (1 kommentar)

Läkare kritiseras för bristande undersökning vid blod i urinen

Patientsäkerhet 16 JAN 2020 En läkare vid en kvinnoklinik kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg för att inte ha uteslutit tumör i njurar och övre urinvägarna. ()

Regeringen utreder gräddfiler i sjukvården

Nyheter 15 JAN 2020 Socialminister Lena Hallengren (S) ger Vårdanalys uppdraget att utreda om försäkringspatienter får företräde i sjukvården. Regeringen ska också lägga förslag som hindrar »gräddfiler«. ()

Annons Annons

Akademiska ska spara 280 miljoner på personal

Nyheter 15 JAN 2020 Akademiska sjukhusets sparpaket har blivit något tydligare. 220 miljoner ska sparas på den egna personalen och 60 miljoner på hyrpersonal. Men vilka yrkesgrupper det rör sig om är fortfarande oklart. ()

Läkare hade 10 kilo cannabis – riskerar legitimationen

Nyheter 15 JAN 2020 En läkare som dömts till fängelse för innehav av 10 kilo cannabis riskerar nu att mista sin läkarlegitimation. Brottet påverkar förtroendet för läkaren, menar Inspektionen för vård och omsorg. (1 kommentar)

Fler med stroke ska behandlas med trombektomi

Nyheter 15 JAN 2020 Tidsfönstret för behandlingsmetoden trombektomi utvidgas till 24 timmar hos vissa patienter. Det – liksom robotträning – är några av nyheterna i de uppdaterade nationella riktlinjerna för vård vid stroke. ()

7-kronorsreformen synad utifrån

Kultur 15 JAN 2020 7-kronorsreformen väckte uppmärksamhet på sin tid – även utomlands. Inte minst kom amerikanska forskare att intressera sig för hur »socialized medicine« slog igenom på bred front i Sverige. Peter Garpenby, docent, Linköpings universitet, berättar om de utländska forskarnas analyser. (3 kommentarer)

Annons Annons

Milstolpe i svensk sjukvårdshistoria

Nyheter 15 JAN 2020 För femtio år sedan infördes »7-kronorsreformen« i Sverige. Den förändrade läkarnas arbetsvillkor i grunden. De fick tidlön och de enorma lönegapen mellan olika specialiteter försvann – men det påverkade även kontinuiteten och minskade läkarnas inflytande. (3 kommentarer)

Stor sorg på vårdcentral i Tumba efter läkares död

Nyheter 14 JAN 2020 Under gårdagen hölls en minnesstund på Storvretens vårdcentral för läkaren Siavash Maghsoudlou Estarabadi. Han omkom tillsammans med sin familj i flygkraschen i Iran. »Han var otroligt ödmjuk«, säger läkaren och personalchefen Lars Roos. ()

Guldskytt som siktar på läkaryrket

Nyheter 14 JAN 2020 Fredrik Lindström, OS-guldmedaljör i skidskytte, har ett nytt yrke i sikte. Om en vecka börjar han läkarprogrammet i Umeå. »Det känns fantastiskt roligt«, säger han. ()

Läkarens larm om platsbrist delades tiotusentals gånger

Nyheter 13 JAN 2020 »Ett gott råd: Bli inte sjuk nu.« Läkaren Uffe Hylins Facebook-uppdatering om vårdplatsbristen på Södersjukhuset spreds 20 000 gånger på ett halvt dygn. »Kanske börjar folk inse att det är något fel«, säger han till Läkartidningen.  (2 kommentarer)

Regionerna säger nej till Apotektjänsts krav på pengar

Nyheter 13 JAN 2020 Regionerna som drabbats av leveransproblem tänker inte gå med på Apotekstjänst krav om att de ska bekosta en ny projektplan för 20 miljoner kronor. ()

40 fler allmänläkare behövs för Sörmlands listningstak

Nyheter 13 JAN 2020 Max 1 500 patienter per färdig specialist. Det är en del av det listningstak som regionstyrelsen i Sörmland röstat igenom. Det kräver dock att man anställer ytterligare 40 läkare, vilket kan bli en utmaning. (1 kommentar)

Sextioåriga kriget mot hjärtats främsta fiende

Recension 13 JAN 2020 Anders G Olsson, senior professor i invärtesmedicin och specialist i kardiologi, skildrar i sin nya bok den medicinska forskningens framsteg – och bakslag – i det sextio år långa kriget mot kolesterol, den främsta boven bakom uppkomsten av hjärt–kärlsjukdom. ()

Få kliniker har resurser för fler igångsättningar

Nyheter 13 JAN 2020 Snart får förlossningsvården nya riktlinjer för igångsättning vid överburenhet. Få kliniker har dock resurser att klara av ett ökat antal induktioner, enligt en kartläggning som Vårdfokus gjort. ()

Vårdcentralsläkare bland de omkomna i flygkraschen i Iran

Nyheter 10 JAN 2020 En läkare som arbetade på en vårdcentral i Tumba dog tillsammans med sin familj i flygkraschen i Iran. Nu sörjs familjen på vårdcentralen, rapporterar tidningen Mitt i. ()

Skåne skrotar planen på vårdval inom öron-näsa-hals

Nyheter 10 JAN 2020 Efter kritik backar det borgerliga styret i Region Skåne nu från planen att införa vårdval inom öron-näsa-hals. Däremot ska man satsa på ett vårdval för öppen barn- och ungdomspsykiatri. (1 kommentar)

Konkurrensverket säger nej till Stiernstedts förslag

Nyheter 10 JAN 2020 Konkurrensverket sågar flera förslag i Göran Stiernstedts utredning. Myndigheten vänder sig emot att patienter som inte gör ett aktivt val ska listas på närmaste vårdcentral och att regionerna ska få sätta listningstak. (2 kommentarer)

Sjukvårdsuppropet: »Patienter far illa och avlider«

Nyheter 10 JAN 2020 Det händer att patienter avlider i onödan på grund av den pressade situationen inom sjukvården i Stockholm. Det menar ST-läkarna Laura Björnström och Akil Awad, som tagit initiativ till Stockholms sjukvårdsupprop. De berättar i Läkartidningens podd. ()

»Sedan minns jag hur de kastar sig mot den röda larmknappen och salen fylls med människor.«

Krönika 09 JAN 2020 Det är vår, med en mild sol som silar in genom tallarna utanför fönstret, trivsam stämning bland kollegorna i kvinnoklinikens konferensrum. Men i minnet är avståndet inte alls stort till förlossningsrummet där de egna barnens liv, i två fall av tre, kunde räddas bara tack vare samma kollegors iskalla professionalism. Max Hedmark berättar i sin krönika. (10 kommentarer)

Annons Annons

Arkivet


Ett enda arkiv. 45 000 artiklar. I fulltext från och med år 1996.